Nyomtat Küldés

Ananász, a fehérjeemésztést serkentő, csont-izomregeneráló egzotikum

Az ananász őshazája Hawaii, Kauai szigete. Mikor XIV. Lajos, francia király először mutatta be népének az ananászt, kissé kellemetlenül járt, mert mohóságában hatalmasat harapott bele és csúnyán felsértette az ajkát.

Az ananász őshazája Hawaii, Kauai szigete. Mikor XIV. Lajos, francia király először mutatta be népének az ananászt, kissé kellemetlenül járt, mert mohóságában hatalmasat harapott bele és csúnyán felsértette az ajkát. Ez az epizód pontot tett az ananásztermesztés végére egészen XV. Lajos trónra jutásának évéig, 1715-ig.

Fantasztikusan sokféle kedvező hatását ismerjük. Az egyik a csontritkulás megelőzésében áll, ugyanis mangánt tartalmaz. Ez a nyomelem szerepet játszik a kollagén szintézisben, amely a csontok, bőr és porcszövet felépítésének elengedhetetlen láncszeme. „Az ananász elfogyasztása vagy az ananászlé kortyolása egy remek módszer arra, hogy mangánt juttassunk a szervezetünkbe"- mondja Jeanne Freeland Graves (1996), a texasi egyetem professzora. Egy csésze friss darabolt ananász vagy juice 2mg mangánt tartalmaz, mellyel 100%-ban fedezzük a javasolt napi bevitel mennyiségét.

Élsportban kifejezetten előnyös fogyasztása, mivel bromelin nevű enzim tartalmánál fogva a fehérje emésztést serkenti, az izomregenerációt gyorsítja. Vizsgálatokkal alátámasztott, hogy ez a vegyület probiotikus hatást fejt ki, azaz szervezetünk védekezőrendszerét erősíti. A nyálkahártyát védő Immunglobulin-A szintet emeli, emellett számos immunsejtünk termelődését fokozza.

Jelentős antioxidáns hatása is, mivel rengeteg C-vitamint tartalmaz.

Kapcsolodó cikkek