Nyomtat Küldés

Chili, a csípős sejtregeneráló, gyomorgyógyító fűszer

Egy régi amerikai mondás szerint „ami majdnem megöl, az megerősít”.

Egy régi amerikai mondás szerint „ami majdnem megöl, az megerősít". Teljesen így van ez a chili esetében is, amely a magyar ételekben igaz, hogy nem szerepel (nem meglepő, hiszen van „erőspistánk"), mégis nagy népszerűségre tett szert szerte a világon. Talán Mexikóban a legnépszerűbb, hiszen majdnem minden ételnek velejárója a chili. Sokrétű a gyógyító hatása: kitisztítja az orr- melléküregeket, a gyomorfekély kialakulását gátolja, a szív-érrendszer védelmét biztosítja. Minek köszönhető a méreg erős íz? A kapszaicin nevű molekulának, amelynek vizsgálatával a Szegedi Orvostudományi Egyetemen is évek óta foglalkoznak. Ziment professzor szerint (2006) a kapszaicin kémiai szerkezete és hatása megegyezik a guaifenesin nevű vegyülettel, amely sok megfázás elleni gyógyszer alapanyagát képezi, pl. a Robitussinét is. Bizonyára mindannyian emlékszünk olyan alkalomra, amikor étkezés közben eleredt az orrunk, könnyeink kicsordultak az erős étel hatására. Ez a kapszaicinnek köszönhető. Néhány szakmai tanács szerint, megfázás, arcüreggyulladás, orrdugulás esetén javasolt meleg vízbe kevert 10 csepp Tabasco szósszal gargarizálni.

Másik jó tulajdonsága az érfalak védelmével, a szívinfarktus megelőzésével hozható összefüggésbe. A chili gátolja a trombocita aggregációt (vérlemezkék összecsapzódását) és kissé késlelteti a véralvadást (Hogaboam és Wallace, 1991).

Indonéz kutatók megfigyelési szerint, azok a betegek, akik sok chilit fogyasztottak, kevesebbszer betegedtek meg gyomorfekélyben, amely szintén a kapszaicin védő hatásának köszönhető.

Rendkívül sok vas, C-vitamin, folsav, karotin található benne, ezáltal sejtregeneráló hatást fejt ki és késlelteti az öregedési folyamatokat.

 

Kapcsolodó cikkek