Legális teljesítményfokozás

Sportolók SPORTTÁPLÁLKOZÁSI, TELJESÍTMÉNYFOKOZÁSI támogatása

Sportolók SPORTTÁPLÁLKOZÁSI, TELJESÍTMÉNYFOKOZÁSI támogatása

"Gyorsabban, magasabbra, erősebben, Rád szabott étrenddel". Sporttáplálkozási Teamünk tagjai közel 20 éves gyakorlati és elméleti múlttal rendelkeznek, 1.000 feletti gyerek, utánpótlás és felnőtt (köztük több mint 200 válogatott és olimpikon) sportolónak, illetve csapatoknak segítettek! Magyarországon egyedüliként a témához kapcsolódva két könyvet adtunk ki, illetve online formában is 200 feletti saját cikket publikáltunk. Teljes cikk megtekintés

Sportolók SPORTPSZICHOLÓGIAI támogatása

Sportolók SPORTPSZICHOLÓGIAI támogatása

Röviden a sportpszichológiáról: a sportolók és a szakemberek számára nyújt segítséget, egy a sporttal kapcsolatos problémájukban. A találkozások célja helyzetenként változó, közös megállapodáson alapul. Az ehhez vezető úton vannak ellenőrző pontok, amikor a sportoló visszatekinthet, honnan indult és hová jutott. A személyes fejlődésben lehet nyomon követni a találkozások eredményességét. A sportpszichológus az eszközt adja meg a sportolónak, hogy elérje a céljait. A közös munka terepe széleskörű, lehet sportolókkal, csapatokkal, edzőkkel, sportszakemberekkel, egyesületekkel, sportiskolákkal... Teljes cikk megtekintés

Sportsérülés

Nyomtat Küldés

Agyrázkódás diagnózisa és kezelése

A kezelés elsődleges és legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy megkülönböztessük az agyrázkódást egy súlyosabb, esetleg életveszélyes agysérüléstől, vagy kizárjuk a gerincsérülés jelenlétét, mely a fejsérüléssel egyidejűleg bekövetkezhetett.

A kezelés elsődleges és legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy megkülönböztessük az agyrázkódást egy súlyosabb, esetleg életveszélyes agysérüléstől, vagy kizárjuk a gerincsérülés jelenlétét, mely a fejsérüléssel egyidejűleg bekövetkezhetett. Ezek a feladatok sokszor távolról sem egyszerűek, és bölcs dolog a legrosszabbat feltételezni. El kell kerülni a sérült mozgatását, és sürgősségi orvosi ellátást kell kérni, ha bizonytalanok vagyunk a helyzet megítélésében. Az agyrázkódást elszenvedett sportolóknak mindaddig nem szabad megengedni, hogy tovább folytassák a versenyt vagy az edzést, amíg orvosi szempontból nem dőlt el, hogy nincs agyrázkódása a sérültnek.

Amint a súlyos agy- vagy gerincsérülés ki van zárva, és a sportolót lehozták a pályáról, egy megfelelő képzettséggel rendelkező személynek, például egy orvosnak vagy sport-fizioterapeutának meg kell állapítania az agyrázkódás súlyosságát. Az olyan jellegű problémák, mint a rohamok, erős álmosság vagy állapot rosszabbodás, indokolhatják a megfigyelés végetti korházba szállíttatást.

Még akkor is, ha orvosi szempontból tisztázódott a helyzet, az első 48 órában nem szabad egyedül hagyni a sérültet, és azonnal korházban kell mennie, ha a következő esetek közül bármelyik előfordul:

 • Erősödő fejfájás
 • Többszöri hányás
 • Probléma a tárgyak, emberek és helyek felismerésével
 • Zsibbadás a karban vagy lábban
 • A sérült bizonytalanul áll a lábán
 • Nem tiszta beszéd.

 

A sérültet 48 órán keresztül nem szabad egyedül hagyni, ha a következő esetek közül bármelyik előfordul (amelyeket saját maga nem képes észrevenni):

 • Rohama van
 • Másként vagy irracionálisan viselkedik
 • Nem lehet felébreszteni.

 

Neuropszichológiai tesztek

Az agyrázkódás enyhe, de fontos változásokat eredményezhet a mentális funkcióban. Számos diagnosztikai eszközt (együttesen neuropszichológiai teszteket) dolgoztak ki, melyek az atléták, edzők  és az orvosi személyzet segítségére szolgálnak ahhoz, hogy azonosítsák, osztályozzák és figyelemmel kísérjék az agyrázkódásból való felépülést. Ezek a tesztek különbözőek, az egyszerű kitöltendő kérdőívektől a bonyolultabb szoftver programokig terjednek. A lentebb látható két ábra két egyszerűbb és szélesebb körben használt tesztet mutat be. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a neuropszichológiai tesztek csupán segédeszközök a diagnózisban, nem helyettesíthetik, vagy nem zárhatják kis a rendes orvosi ellátást.

A  neuropszichológiai tesztelés fontos része az agyrázkódást elszenvedett atléta diagnosztizálásának. Az atléták általában minél hamarabb újra sportolni akarnak, és hajlamosak az agyrázkódás okozta tünetek alábecsülésére és egyes tünetek elhallgatására, s ezzel veszélyeztethetik a gyors felépülést és egészségessé válást. A neuropszichológiai tesztek objektív módszert nyújtanak az agyrázkódásból való felépülés megállapítására, és a teszteket mint „sarokkövet" ajánlják egy sérülést megértéséhez és a beteg kezeléséhez, különösen a komplex agyrázkódás esetében. Egy sportoló neuropszichológiai tesztjei ugyanolyan eredményt kell, hogy mutassanak, mint a szezon elején (alapszint), illetve az atlétának tünetmentesnek kell lennie mind nyugalmi állapotban, mind terhelés közben, mielőtt visszatérne a sportpályára.

 

Az agyrázkódásból való felépülés és visszatérés a sportoláshoz

A sport közben elszenvedett agyrázkódás alapszabálya, hogy amíg a játékos teljesen fel nem épült, nem engedhető vissza sportolni. Miért? Azért, hogy elkerülhetők legyenek a következő problémák:

 • Újabb fej- vagy testi sérülés, melyet a nem teljesen felépült atléta ügyetlensége (koordinálatlansága) vagy lassúsága okoz;
 • Más játékosnak okozott sérülés a fent említett okból;
 • Agyrázkódás utáni tünetcsoport;
 • Második ütődés szindróma (second-impact syndrome).

 

Az „agyrázkódás utáni tünetcsoport" kifejezést használjuk olyan tünetek leírására, mint a szédülés, kimerültség és a koncentrációval vagy memóriával kapcsolatos problémák, amelyek az agyrázkódást követően hetekig, hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhatnak. Az agyrázkódás utáni tünetcsoport megfelelően képzett egészségügyi dolgozó által végzett alapos vizsgálatot igényel, bár a kezelés a pihenésre és nyugalomra korlátozódik. A sport és testgyakorlás következtében elnyúlhat ez az állapot, ezért ez nem ajánlatos.

A „második ütődés szindróma" az a katasztrofális állapot, amikor az agyrázkódásból még nem teljesen felépült személy újabb kisebb fejsérülést szenved, mely erős és gyakran fatális agyduzzanathoz vezet. Nem valószínű azonban, hogy ez az állapot tényegesen fellép. Ha igen, akkor is meglehetősen ritka - egy tanulmány mindössze 35 nem visszaigazolt esetről számol be amerikai futball 13 éve alatt (7).

Az agyrázkódás utáni felépülés időtartama rendkívül változó: néhány perctől hónapokig tarthat, és nem lehet sokat tenni a felépülés felgyorsítására. Azt ajánljuk, hogy az agyrázkódást szenvedett atléták abszolút minimumként, legalább a sérülés napján tartózkodjanak a további sportolástól még akkor is, ha nyilvánvalóan teljesen jól vannak. Kivételt képez ez alól az a profi sportoló, aki azonnal hozzájut megfelelően képzett szakemberekhez, akik megfelelő eszközökkel diagnosztizálni tudják. Az agyrázkódást elszenvedett sportoló ideális körülmények között fokozatosan, lépésről lépésre térhet vissza az edzésekre, mielőtt szigorú megfigyelés mellett a versenysporthoz is visszatér, hogy ily módon biztosítani lehessen a teljes felépülést. Néhány sport esetében, mint az ökölvívás, egy minimális időszakra kizárják az agyrázkódást elszenvedett sportolókat. Nincs azonban valódi bizonyíték ezekre a szabályokra, ugyanis egyeseknek több, másoknak meg kevesebb időre van szükségük a felépüléshez, mint a kizárásra előírt időszak.

 

Összefoglalás

A sportolás közben előforduló agyrázkódás gyakori; a kezelés aranyszabálya, hogy a sportoló nem térhet vissza sportolni, amíg teljesen fel nem épült. Az agyrázkódás és a súlyosabb sérülések megkülönböztetése nehéz. Agyrázkódás gyanúja esetén azt ajánljuk, hogy a sportoló és az edzője minél hamarabb forduljon orvosi segítségért.

 

Kapcsolodó cikkek

Doppingmentesen

Betegség esetén doppingmentesen használható gyógyszerek, készítmények

Betegség esetén doppingmentesen használható gyógyszerek, készítmények

A Sportorvos Portál gyógyszerésze összeállította a sportolóknál leggyakrabban előforduló panaszokra használható, vény nélkül is kiválható készítmények listáját. Minden, a listában szereplő készítmény összetételét ellenőriztük (a www.antidopping.hu oldalon), hogy CSAKIS DOPPINGMENTES TERMÉK SZEREPELJEN! De fontos tudni, hogy a lentebb olvasható ismertetők, információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvos általi alapos vizsgálatot, a pontos diagnózist és az orvosi terápiás/kezelési javaslatot! Riasztó, súlyosbodó vagy tartósan fennálló tünetek esetén szükséges az orvos felkeresése! Teljes cikk megtekintés

Könyvajánló: Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

Könyvajánló: Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

Hazánkban a sporttáplálkozásban - ahogy a sporttudomány más témaköreiben is - az egészségcentrikus megközelítés terjedt el, pedig ezen szemléletet az alkalmazott gyakorlat sok esetben a sportoló egészségének megóvása érdekében is cáfolja! Ez az „egészségcentrikus\" szemlélet - az egészség mint cél - tudathasadásos helyzetet eredményez. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?