Legális teljesítményfokozás

Sportolók SPORTTÁPLÁLKOZÁSI, TELJESÍTMÉNYFOKOZÁSI támogatása

Sportolók SPORTTÁPLÁLKOZÁSI, TELJESÍTMÉNYFOKOZÁSI támogatása

"Gyorsabban, magasabbra, erősebben, Rád szabott étrenddel". Sporttáplálkozási Teamünk tagjai közel 20 éves gyakorlati és elméleti múlttal rendelkeznek, 1.000 feletti gyerek, utánpótlás és felnőtt (köztük több mint 200 válogatott és olimpikon) sportolónak, illetve csapatoknak segítettek! Magyarországon egyedüliként a témához kapcsolódva két könyvet adtunk ki, illetve online formában is 200 feletti saját cikket publikáltunk. Teljes cikk megtekintés

Sportolók SPORTPSZICHOLÓGIAI támogatása

Sportolók SPORTPSZICHOLÓGIAI támogatása

Röviden a sportpszichológiáról: a sportolók és a szakemberek számára nyújt segítséget, egy a sporttal kapcsolatos problémájukban. A találkozások célja helyzetenként változó, közös megállapodáson alapul. Az ehhez vezető úton vannak ellenőrző pontok, amikor a sportoló visszatekinthet, honnan indult és hová jutott. A személyes fejlődésben lehet nyomon követni a találkozások eredményességét. A sportpszichológus az eszközt adja meg a sportolónak, hogy elérje a céljait. A közös munka terepe széleskörű, lehet sportolókkal, csapatokkal, edzőkkel, sportszakemberekkel, egyesületekkel, sportiskolákkal... Teljes cikk megtekintés

Sportsérülés

Nyomtat Küldés

Kiket fenyeget leginkább a sportsérülés?

Ha egy ismert sportolónak kificamodik egy ízülete, vagy elszakad egy szalagja, abból biztos, hogy újsághír lesz, ám annak a sok ezer embernek az esetéről, aki hétvégén, szabadsága idején síelés, testépítés, vagy kerékpározás közben megsérül, néhány extrém kivételtől eltekintve szinte soha sem értesülünk. Pedig ők az igazán veszélyeztetettek, hiszen gyakran mindenfajta edzésprogram, szakmai segítség nélkül és főként alkalomszerűen sportolnak. Náluk a legnagyobb a kisebb-nagyobb sérülések kockázata. Sérülés szempontjából legveszélyeztetettebbek a gyerekek, serdülők, középkorú felnőtt férfiak és a nők.

Ha egy ismert sportolónak kificamodik egy ízülete, vagy elszakad egy szalagja, abból biztos, hogy újsághír lesz, ám annak a sok ezer embernek az esetéről, aki hétvégén, szabadsága idején síelés, testépítés, vagy kerékpározás közben megsérül, néhány extrém kivételtől eltekintve szinte soha sem értesülünk.  Pedig ők az igazán veszélyeztetettek, hiszen gyakran mindenfajta edzésprogram, szakmai segítség nélkül és főként alkalomszerűen sportolnak. Náluk a legnagyobb a kisebb-nagyobb sérülések kockázata. Sérülés szempontjából legveszélyeztetettebbek a gyerekek, serdülők, középkorú felnőtt férfiak és a nők.

Középkorú felnőtt sportolók
Napjainkban - szerencsére - jóval több felnőtt sportol, mint eddig bármikor. Számos tényező hozzájárul a sérülésükhöz, és ennek kockázata egyenes arányban nő az életkor előrehaladtával. Idősödve csökken a test rugalmassága, aktivitás iránti toleranciája. Bizonyos tipikus sérülések pedig akkor fordulnak elő, ha az addig inaktív egyén hirtelen vált át a mozgásban gazdag, sportos életmódra.  

Nők
Napjainkban a nők közül is - és nemcsak a fiatalok - sokan sportolnak. Gyorsabb, agresszívebb, erőteljesebb lett a női sport is, így a nők is jóval gyakrabban lesznek áldozatai némely sportspecifikus sérülésnek.

 

Felnőttek sportsérülései
(Egyes becslések szerint a 25 éven felüli felnőtteket évente 2.229 millió különféle sport és rekreációs sérülés érte. Ezek sportágak szerinti megoszlását mutatja az ábra).

 

Bizonyos sportágakban a nők sokkal sérülékenyebbek a férfiaknál. Ilyenek például a kosárlabda, a labdarúgás, az alpesi sí, a röplabda, vagy a torna. A női kosárlabdázóknál például tipikus sérülésfajta a térdízületi elülső keresztszalag-szakadás, amely hatszorta gyakoribb, mint a férfiaknál.
Korábban azt feltételezték, hogy a nőket leginkább a férfiak számára összeállított edzésprogramok gyakorlása veszélyezteti, sőt maga a sportolás is fokozott kockázatot jelent számukra. Mára természetesen megdőlt ez az állítás, ám a kutatók még napjainkban is intenzíven dolgoznak azon, hogy teljes mértékben kiderítsék a két nem közötti különbség okát a sportsérülések gyakoriságában.  Azt eddig semmilyen tudományos kutatás nem igazolta egyértelműen, hogy szoros összefüggés lenne a gyengébb kondíció, és az elülső keresztszalag-sérülések növekvő előfordulása között. Tény viszont, hogy a legtöbb nő kondíciója sokkal gyengébb, mint a férfiaké. Ezt bizonyítják azok a tanulmányok is, amelyek feltárták, hogy a túlterheléses sérülések nőknél sokkal gyakoribbak. Attól az időtől kezdve viszont, amióta a nők is nagyon kemény edzésprogramokat teljesítenek, a sérülési ráta férfiaknál és nőknél szinte azonos.
Eltekintve az erőnléti állapot minőségétől, további tényezők is szerepet játszhatnak a női sportsérülések megtörténtében, ilyenek nevezetesen a térd és a combizmok strukturális különbségei, a menstruációs ciklus által okozott változó östrogén-szint, a sportcipők kialakítása, a futópálya, a különböző ugrások, a talajfogás és a csavarodás. Ismeretes továbbá az úgynevezett „the female triad" szindróma, amely nem más, mint  a táplálkozási betegség, a menstruációs zavar (amenorrhea), és a csonttömeg vesztés (osteoporosis) kombinációja. Ez a szindróma meglehetősen gyakori bizonyos női sportoló típusoknál, és bizonyos sportágakban. A sérülések valódi oka nem ismert, de úgy tűnik gyakoribb serdülő és fiatal felnőttkorú sportolóknál, különösen azoknál, akik maximalisták és túlteljesítők.

Kapcsolodó cikkek

Doppingmentesen

Betegség esetén doppingmentesen használható gyógyszerek, készítmények

Betegség esetén doppingmentesen használható gyógyszerek, készítmények

A Sportorvos Portál gyógyszerésze összeállította a sportolóknál leggyakrabban előforduló panaszokra használható, vény nélkül is kiválható készítmények listáját. Minden, a listában szereplő készítmény összetételét ellenőriztük (a www.antidopping.hu oldalon), hogy CSAKIS DOPPINGMENTES TERMÉK SZEREPELJEN! De fontos tudni, hogy a lentebb olvasható ismertetők, információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvos általi alapos vizsgálatot, a pontos diagnózist és az orvosi terápiás/kezelési javaslatot! Riasztó, súlyosbodó vagy tartósan fennálló tünetek esetén szükséges az orvos felkeresése! Teljes cikk megtekintés

Könyvajánló: Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

Könyvajánló: Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

Hazánkban a sporttáplálkozásban - ahogy a sporttudomány más témaköreiben is - az egészségcentrikus megközelítés terjedt el, pedig ezen szemléletet az alkalmazott gyakorlat sok esetben a sportoló egészségének megóvása érdekében is cáfolja! Ez az „egészségcentrikus\" szemlélet - az egészség mint cél - tudathasadásos helyzetet eredményez. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?