Legális teljesítményfokozás

Sportolók SPORTTÁPLÁLKOZÁSI, TELJESÍTMÉNYFOKOZÁSI támogatása

Sportolók SPORTTÁPLÁLKOZÁSI, TELJESÍTMÉNYFOKOZÁSI támogatása

"Gyorsabban, magasabbra, erősebben, Rád szabott étrenddel". Sporttáplálkozási Teamünk tagjai közel 20 éves gyakorlati és elméleti múlttal rendelkeznek, 1.000 feletti gyerek, utánpótlás és felnőtt (köztük több mint 200 válogatott és olimpikon) sportolónak, illetve csapatoknak segítettek! Magyarországon egyedüliként a témához kapcsolódva két könyvet adtunk ki, illetve online formában is 200 feletti saját cikket publikáltunk. Teljes cikk megtekintés

Sportolók SPORTPSZICHOLÓGIAI támogatása

Sportolók SPORTPSZICHOLÓGIAI támogatása

Röviden a sportpszichológiáról: a sportolók és a szakemberek számára nyújt segítséget, egy a sporttal kapcsolatos problémájukban. A találkozások célja helyzetenként változó, közös megállapodáson alapul. Az ehhez vezető úton vannak ellenőrző pontok, amikor a sportoló visszatekinthet, honnan indult és hová jutott. A személyes fejlődésben lehet nyomon követni a találkozások eredményességét. A sportpszichológus az eszközt adja meg a sportolónak, hogy elérje a céljait. A közös munka terepe széleskörű, lehet sportolókkal, csapatokkal, edzőkkel, sportszakemberekkel, egyesületekkel, sportiskolákkal... Teljes cikk megtekintés

Sportsérülés

Nyomtat Küldés

Az izomsérülésekről általában

Az ízületeket mozgató harántcsikolt izmok sérülései a sportsérülések 30-40%-át képezik. Testünk 40-45 %-a harántcsikolt izom. Az izom ér-, idegelemeket is tartalmaz, ezek bármelyike sérülhet. A sérüléseknek többféle típusa létezik, legfontosabbak a zúzódások, húzódások, szakadások

A zúzódás direkt trauma, ütés hatására következik be, az izom a csonthoz nyomódik. Kontakt sportokban gyakori, általában nagy vérömleny (haematoma) alakul ki, több izomrekeszt is érinthet.
A húzódás és szakadás nem közvetlen külső behatásra következik be. Rövid ideig tartó robbanásszerű mozgás vagy hirtelen megállás ill. lassítás, hirtelen gyorsulás vagy ezek kombinációja esetén az igénybevétel nagyobb, mint az izom teljesítő képessége. Ez az izom-ín túlfeszülését, a szövetek szakadását eredményezi vérömleny és duzzanat kíséretében.
Izom-ín egységben majdnem mindig az izom sérül először. A szakadások túlnyújtás, túlterhelés miatt gyakran az izmok felszíni részén vagy tapadásánál következnek be. A szakadás lehet részleges, vagy teljes.

Tünetek, a sérülés súlyossága

Általában a sérülés húzódás-zúzódás érzéssel jár, gyakran pattanó hang is hallatszik. A sérüléskor éles, szúró a fájdalom, későbbiekben nyugalomban gyakran csak enyhe. Duzzanat, vérömleny jelenik meg, helyi nyomásérzékenység alakul ki. A környező izületek mozgásai korlátozottá válhatnak, izomerő-csökkenés (a fájdalom hatására) alakul ki. Izomspazmus, az izomzat helyi kötöttsége jelenhet meg. Teljes szakadás esetén behúzódás („lyuk"), ill. a csonk tapintható.
A sérülések súlyosságát többféleképpen lehet megitélni. A Jervinnen-beosztás szerint a sérülés I fokú, ha néhány rost szakadása következik be az izomhüvely sérülése nélkül, II fokú több izomrost szakadása esetén, ha vérömleny is képződik, III fokú sérülés esetén sok izomrost elszakad, az izomhüvely is sérül, IV foknál az izom és az izomhüvely (fascia) teljes szakadása következik be. Egy másik beosztás az izom által mozgatott ízület mozgásbeszűkülésén alapul. Az I. fokú minimálisan, II.fokú jelzetten, III.fokú kifejezetten befolyásolja a mozgásterjedelmet.
Ha az izmot körülvevő kötőszövetes tok is sérül, izomsérv alakulhat ki.

Azonnali tennivalók (elsősegély)

• P rotection (védelem - külső rögzítés,tehermentesítés)
• R est (pihenés - kímélet, relatív pihenés)
• I ce (jegelés - azonnal megkezdhető)
• C ompression (kompresszió - rugalmas pólyázás)
• E levation (felpolcolás)
A pontos diagnózis megállapításáig tehermentesítés (karfelkötés, mankózás).

Orvosi tevékenység

Dignosztika

Fizikális vizsgálat sokszor elég (aktív és passzív próbák), röntgen csak indokolt esetben. Az ultrahang vizsgálat célja a vérömleny helyének, méretének meghatározása, punkció szükségességének elbírálása, azonban a vizsgálatot csak 24 óra eltelte után érdemes elvégezni, addig kevéssé informativ. CT, MR vizsgálat kivételesen lehet indokolt.

Kezelés

Lényege a fájdalom csökkentése, nyugalomba helyezés, kompresszió, jegelés, felpolcolás az első 24-48 órában, függetlenül a súlyosságtól. Később szükség szerint punkció, fizikoterápia, gyógyszeres kezelés (vérömleny felszívódást segítők, fájdalomcsillapítók, keringésjavítók), ritkán kórházi megfigyelés vagy ápolás.
További cél a teljes mozgásterjedelem helyreállítása, fontos a korai mobilizálás, ez a sérült vázizom sikeres kezelésének alapja. Ezt követi a funkcionális rehabilitáció, kezdetben passzív, később aktív stretching a fájdalom határig, majd a normál izomerő fokozatos visszanyerése. Mindezekhez gyógytornász segítsége szükséges.
Műtéti kezelés ritkán indokolt, amennyiben szükséges, célja a véralvadék eltávolítása, a szakadt rostok folytonosságának helyreállítása, a hegképződés minimalizálása és a szövődmények elhárítása. Szinergisták nélküli izmoknál gyakrabban (pectoralis major, biceps brachii) kerül sor műtétre.

Sportba való visszatérés

Fájdalommentesség, teljes ízületi mozgásterjedelem, ellenoldali izomerő 90%-a (objektív erőméréssel pontosítható).

Megelőzés

Bemelegítés-stretching (megemeli az izmok hőmérsékletét, nő a flexibilitás, növekszik az izomteljesítmény, fáradékonyság csökken, sérülékenység esélye csökken).
Túlterhelés elkerülése. Sérülés után a túl korai terhelés és az agresszív rehabilitáció kerülése.

Megjegyzések

Az izomsérülések gyógyulási ideje hosszú, a különböző orvosok kezelési elvei nem egységesek.
A vérömleny megjelenése napokat késhet, és a gravitáció miatt a végtagon a sérülésnél lejjebb helyezkedik el.
Ultrahang-kezelés és masszázs csak minimum 3 nap után engedélyezett.
Legfontosabb veszélyek: újrasérülés, a hegszövet elcsontosodása (myositis ossificans), fájdalmas hegszövet képződés.

Rizikótényezők

Bemelegítés, stretching hiánya. Túl feszes izomzat. Hideghatás.
Rövid időtartamú extrém terhelés.
Meggyengült izom: edzéshibák, túlterheltség, fáradtság, korábbi sérülés (heg-kevéssé elasztikus), szteroid-mellékhatás, inaktivitási izomgyengülés.

Kapcsolodó cikkek

Doppingmentesen

Betegség esetén doppingmentesen használható gyógyszerek, készítmények

Betegség esetén doppingmentesen használható gyógyszerek, készítmények

A Sportorvos Portál gyógyszerésze összeállította a sportolóknál leggyakrabban előforduló panaszokra használható, vény nélkül is kiválható készítmények listáját. Minden, a listában szereplő készítmény összetételét ellenőriztük (a www.antidopping.hu oldalon), hogy CSAKIS DOPPINGMENTES TERMÉK SZEREPELJEN! De fontos tudni, hogy a lentebb olvasható ismertetők, információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvos általi alapos vizsgálatot, a pontos diagnózist és az orvosi terápiás/kezelési javaslatot! Riasztó, súlyosbodó vagy tartósan fennálló tünetek esetén szükséges az orvos felkeresése! Teljes cikk megtekintés

Könyvajánló: Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

Könyvajánló: Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

Hazánkban a sporttáplálkozásban - ahogy a sporttudomány más témaköreiben is - az egészségcentrikus megközelítés terjedt el, pedig ezen szemléletet az alkalmazott gyakorlat sok esetben a sportoló egészségének megóvása érdekében is cáfolja! Ez az „egészségcentrikus\" szemlélet - az egészség mint cél - tudathasadásos helyzetet eredményez. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?