Teljesítményfokozás

Kiemelt linkek

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége illegális saját vagy idegen vér beadásával, magaslati edzőtáborokkal, továbbá hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést), valamint az illegális, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető. Teljes cikk megtekintés

Adaptogének és az edzésterhelés

Adaptogének és az edzésterhelés

Talán kevesen gondolnak bele abba a ténybe, hogy valójában az élsport és az aktív szabadidősport edzései nem csupán fizikai, hanem lelki és szellemi megmérettetést is jelentenek. A szervezet a terhelésre stressz-választ alakít ki. Az adaptogén vegyületek képesek a stressz-reakciót enyhíteni, az edzések utáni regenerációt gyorsítani. Teljes cikk megtekintés

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Az ekdiszteroid-vegyületekről ismert, hogy a rovarok fejlődésére és átalakulására ható hormonok találhatóak közöttük. Már a már az is köztudott, hogy a növények nagy változatosságban szintetizálnak ilyen anyagokat a rovarok elleni védekezés céljából. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás, étrend-kiegészítés

Nyomtat Küldés

Az egészséges táplálkozás modellje

Milyen arányban fogyasszunk az egyes tápanyagokból?

Az egészséges táplálkozás modelljei

A táplálkozási piramis 1993-ban Egyesült Államokból érkezett, mely javaslatot ad arra, hogy milyen arányban fogyasszunk az egyes tápanyagokból. A piramis bázisán helyezkednek el a gabonafélék, melyek jelzik, hogy ezekből kell legtöbbet a szervezetbe juttatni. Ezután következnek a zöldségek és gyümölcsök. Ennél kisebb mennyiségben kell tejterméket és húsokat fogyasztanunk, a zsírok, olajok, édességek pedig a piramis csúcsán kapnak helyet, jelezvén a legkisebb mennyiséget.

 

Egészséges és finom!

Ennek a modellnek analógiájára jelent meg a kanadai táplálkozási szivárvány 1996-ban, mely a külső héjon a gabonaféléket, majd a zöldségeket és gyümölcsöket jeleníti meg. Egyre bentebb haladva találjuk a tejtermékeket, húsokat, majd a legbelső héjon a zsírokat, édességeket. Ez a modell abban mutat túl a piramismodellen, hogy itt már egységekben fejezi ki a napi javasolt szükségletet, az egyes tápanyagféleségeket tekintve. Például 1 egységnek felel meg 1db kifli, 1 db alma, 2dl joghurt, 1 db háromszög sajt, 10dkg csirkecomb, 2 szelet sajt stb. Az ajánlás 5-9 egység gabonaféle, 5-8 egység zöldség, gyümölcs, 3-4 egység tejtermék, 2-3 egység sovány húsféle naponta.

A következő az ún. tányérmodell 1999-ből, mely a gyerekek táplálkozására ad javaslatot. Tányérjukra egy harmad részben húst, egyharmad részben szénhidrát félét (rizst vagy burgonyát) és egyharmad részben zöldségfélét ajánlott tenni.

Érdemes ezt is elolvasni!

A legfrissebb táplálkozási modell a „görög oszlop"-modell, mely 2000-ből az Egyesült Államokból származik.
Ennek alapján 4 fontos szó szerepel, melyek a következők: VÁLTOZATOSSÁG, MÉRTÉKLETESSÉG, ENERGIAEGYENSÚLY, ARÁNYOSSÁG. Az oszlop hét egyenlő részre van osztva, melyből egy-egy rész a hét napjait szimbolizálja és megadja, hogy milyen két tápanyagtípus bevitelére fektessünk hangsúlyt, milyen ételek képezzék aznapi táplálkozásunk alapját. Így vasárnapra sovány húst és tésztát, a hétfői napra zöldségfélét és halat, keddre szárnyas húst és zöldségfélét, szerdára halat és omlettet, csütörtökre sovány húst zöldséggel, péntekre szárnyas húst salátával, szombatra halat és sovány húst javasol, persze kis mennyiségben. Mindezek mellé limitált mennyiségben kiegészítésként lehet az olívaolajat, barnakenyeret, sajtot, alacsony zsírtartalmú tejterméket, gyümölcsöt és gyümölcsleveket, mogyorót, hagymát, fokhagymát, gyógynövényeket, fűszereket, rizst, tésztát, vizet és egy pohár bort fogyasztanunk.

Ahhoz, hogy helyesen táplálkozzunk, igazodnunk kell szervezetünk szükségleteihez. Minden ember energiaigénye más és más, függően az életkortól, nemtől, fizikai aktivitástól, környezettől (szmog, stressz stb.), egyéni anyagcserétől. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az energiaszükségletet megfelelő mennyiségű zsírral, fehérjével és szénhidráttal pótoljuk. A helyes arány: 13-15 % fehérje, 25 % zsír és 55-60 % szénhidrát. Mindezek mellett szervezetünknek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra és természetesen sok-sok folyadékra.

 

Sporttáplálkozási tanácsadás nem csak olimpikonoknak

Jól tudjuk, hogy minden ember energiaigénye más. Csak ehhez igazodva lehetünk képesek kialakítani azt a táplálkozási formát, amely optimalizálni tudja az eredményt. Természetes tehát, hogy kialakult a sporttáplálkozás fogalma.

A Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team eddig főleg az élsportban, a legeredményesebb magyar olimpikonok felkészülésében nyújtott folyamatos segítséget a táplálkozás és folyadékpótlás, valamint a testtömeg-szabályozás terén. Az orvosi és dietetikai irányítás alatt álló szakmai team úgy döntött, hogy szolgáltatásait 2010-től nem csak az élsportolók számára, hanem a fizikailag aktív életet élő szabadidő-sportolóknak ill. fogyni vágyóknak is elérhetővé teszi.

Az élsport és természetesen a fizikailag aktív életmód különleges követelményeket támaszt felénk. A megfelelő étkezés és folyadékfogyasztás nem csupán a sportteljesítményt képes befolyásolni, hanem óriási szerepet kap a regenerációban is. A mindennapi élet stresszel teli eseményei, szellemi és lelki megmérettetései nem kedveznek az egészség fenntartásában. Gyakori a folyamatos alváshiány, fáradtságérzet, a testtömeg-csökkenés vagy éppen a túlsúly, elhízás. Sokan étrend-kiegészítőkkel, vitaminok alkalmazásával próbálják magukat fitten tartani. 

A Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team több mint egy évtizede gyűjti tapasztalatait a sport és táplálkozás, ill. folyadékfogyasztás összefüggéseiről. Azóta több mint ezer élsportoló étrend-elemzését végezte el, amelynek során számos sportági jellemzőre, egyéni különbségre, csapatszintű étkezési hiányosságra derült fény.

Miben tud segíteni a Krea Fitt Sporttáplálkozási Team? A kiegyensúlyozott táplálkozás, folyadékpótlás elérésében, az immunrendszer erősítésében, a testtömeg optimalizálásában, a regeneráció gyorsításában, stresszkezelésben, az edzésterv és az életmódjához hangolásában. A sporttáplálkozási tanácsadás, a folyamatos kapcsolattartás, ismeretterjesztő előadások tartása most már nem csak olimpikonok, hanem mindenki számára elérhető.

Bejelentkezését várja Haász Péter a 06 30 4210350 mobilszámon, addig is olvassák a www.sportorvos.hu portálon található cikekket.

 

 

SPORTTÁPLÁLKOZÁS - Sportorvoslás a gyakorlatban

A könyv 176 színes oldalon a sport és a táplálkozás összefüggéseinek bemutatását célozza meg a gyakorlat felől. Megpróbálja megadni a választ a miértekre, melyhez segítségül hívja a sport élettani alapjait és a biokémiát is. Megtudhatjuk, hogy mire érdemes figyelni a táplálkozás és folyadékpótlás során. Olvashatunk a „szuperételekről", húsokról, burgonyáról, banánról, megismerhetjük a szénhidrátfeltöltés módszereit, képet kaphatunk az eredményes fogyókúráról és bizonyos étrend kiegészítők hatásairól. A könyv kilenc fejezetre tagolódik, melyek majdnem mindegyike hasonló tematika mentén építkezik. Választ kaphatunk az egyes témákat érintő gyakorlati kérdésekre is. A kiadvány szerzői szeretnének hozzájárulni az eredményes felkészüléshez, a sérülések nagy részének elkerüléséhez, a maximális teljesítmény eléréséhez, a sportkarrier kiteljesedéséhez. Ajánljuk élsportolóknak, edzőknek és mindazoknak, akiket érdekel a sport és táplálkozás közötti összefüggések elmélete és gyakorlata.

Ára: 3.780,- forint.
Megrendelés: Haász Péter:  +36 30 4210350
email: info@sportorvos.hu

Kapcsolodó cikkek

Teljesítményfokozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.